Het
delicate vlees van de wijting is zeer
verfijnd van smaak en om te zuigen zo lekker. Let er wel op dat de vis goed vers is anders
gaat het bovenstaande niet op.
De
wijting houdt van ondiepe wateren met zanderige gronden en dat klinkt als de Noordzee. Hier in den lande dus in overvloed verkrijgbaar en
ook nog eens bijzonder betaalbaar.
Al
eerder plaatste ik een recept voor wijting maar dit gerecht verdient eigenlijk de voorrang. Paul Bocuse,
de beroemde kok uit Frankrijk, onderscheiden met de legioen van eer
en één van de grootste vertegenwoordigers van de Nouvelle cuisine Française,
beschrijft het meest ideale recept voor deze vis. Bocuse was een
revolutionair met verlichte ideeën wat betreft de Franse keuken.
Overvloed en zwaarte werden verbannen en de gerechten met bijbehorende smaken
werden teruggebracht tot hun essentie. Zijn gerecht voor de wijting is exemplarisch.
Bocuse
geeft in zijn boek 'La cuisine du marché'
de grootst mogelijke ode aan de wijting denkbaar. Het is van een
onwaarschijnlijke eenvoud en goddelijk van smaak. Slechts drie
ingrediënten heeft hij nodig om deze vis op ideale manier te garen: boter, citroensap en
witte wijn.
Maak de
vis schoon en schraap de kleine schubjes eraf. Snijd de rug, van kop
tot staart, tot op de graat open. Neem een
ovenschaal en smeer die flink in met boter. Kruiden met peper en zout.
Sla de vis aan de buikzijde open en leg hem op de schaal met de rug
naar boven. Sla ook de rug open en leg hierin klontjes gezouten boter. Besprenkel
de vis met witte wijn en knijp sap uit een verse citroen erover. Laat hem,
afhankelijk van de grootte, 10 à
15 minuten onafgedekt stoven in de oven totdat het vlees net gaar is.
Ondertussen af en toe bedruipen met vocht uit de ovenschaal.
Bocuse
weet nog te vermelden dat het vlees van de wijting zacht is,
gemakkelijk verteerbaar en daardoor bijzonder geschikt voor zieke
mensen. Dit
recept geeft nog eens een bijzondere frisheid aan deze vis. Ik kan u
verzekeren dat op deze wijze iedereen opknapt van de wijting,
ook gezonde mensen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten