Waarom?
Omdat goedkoop lekker kan zijn.
Voor de zuinige thuiskok.

zaterdag 9 maart 2013

SAVOOIEKOOL MET SPEK

Savooiekool is fijn van smaak, textuur en consistentie. Hij is in de koelkast lang te bewaren, de toepassingen zijn legio en hij is bovendien goedkoop, mijn favoriete kool. Op deze blog verscheen er al eerder een salade van.
In dit eenvoudige recept blijven we dicht bij het karakter van deze kool. Enkel stoven met wat smaakversterkers: spek, knoflook, wijn en eventueel chilipeper.
Let bij het kopen van het spek erop dat deze echt gerookt is en niet behandeld met rookaroma. Koop daarom een blok spek bij een betrouwbare (biologische) slager en snijd er zelf stukjes van. Gedroogd spek kan ook. Neem er niet te veel van want het mag niet overheersen.

Bak het spek uit in een beetje olijfolie, boter of in het bovenstaande geval wat ganzenvet. Fruit dan heel kort wat gesnipperde knoflook (mag niet bruin worden) en doe er fijngesneden savooiekool bij. Roerbak even en giet er wat witte wijn bij. Laat de kool stoven met een deksel op de pan totdat hij gaar is. Als je van pittig houdt, kan er nog verkruimeld gedroogde chilipeper bij. Breng op smaak met peper en zout. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten