De schar is in Nederland een zwaar ondergewaardeerde vis. Gelukkig maar want hij is spotgoedkoop en smaakt goed. Hij haalt het echter niet bij tong of tarbot, het vlees is een beetje zacht maar hij is, naar mijn mening, te verkiezen boven de schol. Een ideaal doordeweeks visje. Als je ze koopt, zijn meestal de ingewanden door de visboer verwijderd en hoef je alleen nog maar de schubben met een bot mesje te verwijderen en af te spoelen. Je kunt de vinnen eventueel verwijderen met een schaar. Mocht er kuit in zitten, haal die er dan voorzichtig uit want dit is het lekkerste onderdeel.
Voor dit eenvoudige recept bestrooi je de vis en de kuit met zout en bestuif je ze met bloem. Schud het overtollige bloem eraf en bak op hoog vuur in de olijfolie. Blijf goed schudden met de pan opdat de vis niet aanbakt. Wanneer de vis en kuit gaar zijn leg je die op een voorverwarmd bord. Bak in dezelfde pan heel kort zeer dun gesneden plakjes knoflook. Ze mogen absoluut niet kleuren. Blus af met wat appelazijn en giet de jus met de knoflook over de vis.
Als je wat meer te besteden hebt kun je dit recept ook toepassen op tongschar of (slip-)tong.
Zo simpel en zo lekker!
BeantwoordenVerwijderen