Waarom?
Omdat goedkoop lekker kan zijn.
Voor de zuinige thuiskok.

woensdag 9 januari 2013

BIETENSALADE

Bieten zijn goedkoop maar hebben een vorstelijke smaak, complex zoet met aardetinten. Biet gaat goed met balsamico-azijn. De azijn vormt een mooi contrast en versterkt zelfs het smakenpalet van de biet. Rode biet met zure room ligt voor de hand maar met buffelmozzarella is een openbaring!
Het is zorg dat bij het garen de smaak in de biet blijft. Kook ze daarom vooral niet geschild in water. Kies de bieten niet te groot bij aankoop, was ze af en pak ze met schil in met aluminiumfolie. Gaar ze in een hete oven voor ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte van de bieten. Controleer voor de zekerheid met een vork of ze voldoende gaar zijn. Schraap met een mesje de schil eraf wanneer ze nog heet zijn want dan gaat het makkelijker. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer 3 à 4 mm. Leg op elk bord wat rucola en schik daaroverheen afgekoelde plakjes biet. Leg daarbovenop, in het midden, een halve mozzarella en bestrooi de salade met grofgehakte, geroosterde pijnboompitten. Maak een niet al te zure, lobbige dressing van olijfolie, balsamico-azijn en wat zout en giet die over de salade. Door de ingrediënten in afgesloten glazen potje flink te schudden gaat de dressing licht emulgeren. Tot slot een paar draaien aan de zwarte pepermolen en eventueel een beetje fleur de sel of maldonzout op de mozzerella.

Nee, geen rode wijn bij deze salade maar fris wit. Een droge riesling...?

Nog een tip voor de zuinige thuiskok: de buffelmozzarella van Zanetti is betaalbaar en ook nog eens acceptabel van smaak en kan zonder meer in deze salade verwerkt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten