Waarom?
Omdat goedkoop lekker kan zijn.
Voor de zuinige thuiskok.

dinsdag 11 december 2012

BOKKINGSALADE


De vitamineboost met omega 3 voor de winter, een salade van bokking met citrusfruit.
Bokking is gerookte haring. In Nederland heb je twee soorten. Vraag de visboer voor deze salade om een koud gerookte bokking ook wel spekbokking genoemd. Deze heeft een gladde vel. Het is goedkoper dan maatjesharing, hij is een stuk groter, smaakt geweldig en gaat goed in salades. Volgens mij voldoet deze salade, vanwege het koud roken, aan de raw food criteria. Verbeter me als het niet waar is. De andere is warm gerookt, heet ook wel 'Harderwijker' en heeft een gerimpeld vel. Wat betreft de textuur van het vlees en een klein beetje de smaak is hij te vergelijken met gestoomde makreel. Deze is lekker met mierikswortelsaus of wasabi. Je moet trouwens ook vragen om een exemplaar met kuit (eitjes). Ik vind dit persoonlijker lekkerder dan de hom (zaad). Omdat de kuit koud gerookt is, heeft het in de verte iets weg van de consistentie van kaviaar alleen zijn de eitjes veel kleiner. Het heeft ook een intense smaak. Een soort armeluiskaviaar. Het haalt het natuurlijk niet bij echte kaviaar maar ik vind het echt lekker. In de loop van de tijd heb ik ontdekt dat niet iedereen er van gediend is dus vraag ik van te voren of ze het ook bij de salade willen hebben (kan in stukjes erbij).

Eén vis is goed voor twee porties. Snijd een deel van een venkel in zeer dunne plakjes en verdeel die over de borden. Snijd met een zeer scherp mes, tussen de vliezen, partjes uit een rode grapefruit en een grote sinaasappel en vang het sap op. Leg de partjes op de venkel. Snijd filets van de haring zonder de kuit te beschadigen en ontdoe de filets van vel, vliezen en de graten met behulp van een gratenpincet. Het is niet erg als er wat graten blijven zitten want haringgraten zijn zacht. Snijd de filets in mooie stukjes en leg die op het citrusfruit. Daarboven op dungesneden rode ui. Klop dan een dressing van het vruchtsap met olijfolie met een garde een beetje lobbig en verdeel die over de porties. Zwarte peper naar smaak.

Het citrusfruit haalt de smaak van de haring helemaal op. Hiermee kom je de winter echt goed door! Voor erbij: een hele frisse witte wijn....

Armeluiskaviaar?

2 opmerkingen:

 1. Fantastishe salade! Het recept kan wat duidelijker.
  Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de enthousiaste reactie. Als ik je nog kan helpen met eventuele onduidelijkheden dan laat het maar weten.

   Verwijderen